通知

主題工具 顯示模式
theslimshady theslimshady 目前離線
theslimshady 的頭像
註冊日期: 2009-02-09
預設

是咁的,我想問擁有50對波鞋或以上既ching你地一個月搵幾多?

2014-04-29, 01:49 AM
1. 10~15k
2. 15~20k
3. 20~25k
4. 25~30k
5. 30k+

呢段係我自己既感想,覺得我呢段野有問題既即管出聲,因為我知我平時開post或者回post都帶有串嘴或者侵略性既語氣,多多指教!!

我覺得自己擁有既太多了,雖然冇咩勁野,但係好似過份左,我想30歲到可以俾到首期買樓,自己唔係咩大富大貴既人,唔係富二代,唔想靠老豆老母,又中唔到六合彩頭獎,打份牛工,錢又儲唔到,又餓你唔死,政府又幫唔到我呢個夾心人,我都想自己儲錢買樓結婚,擁有過就已經夠,呢度係香港,而家我真係買唔起樓,我好驚到左30歲得一堆鞋陪自己,雖然距離30仲有好幾年個頭,但係我已經好驚,因為我自己大約有100對鞋,有d真係好少著,雖然我鍾意mj,我鍾意籃球鞋,但係面對香港既現實呢堆野真係幫唔到我,年少輕狂,好多人都試過,我而家應該要諗遠d既野,aj我好鍾意,有時鍾意到連我自己都唔知做緊咩....

我唔想老左後悔,我諗我開始要賣我d鞋,我相信每個呢度既ching都有唔同壓力,包括工作,家庭....etc.
我相信你地大部份都係因為見過mj輝煌既年代先買air jordan,你地afford得到,我好羡慕,但係我會放棄了,可能留番一,兩對最愛擺係度吧.....

而家買鞋好難,但係買樓仲難,攬住d鞋過世我諗我做唔到啦.....

其實我除左想大概知呢度d ching搵幾錢之外,仲想問你地有冇d高薪人工介紹俾我,辛苦d都唔怕,我已經準備好豁出去啦....

唉.....................

怯,你就輸成世架喇
回覆時引用此篇文章
J_walker J_walker 目前離線
J_walker 的頭像
註冊日期: 2003-04-09
預設

2014-04-29, 11:15 AM
考慮放棄買鞋之餘,不如你又諗下,買樓對你黎講其實有咩意義先
我相信香港大部份人覺得置業係必需,但係叫佢地答點解覺得咁重要,又未必個個講得出
當然同樣道理可以應用o係買鞋度,點解要買咁多鞋先?
以我自己黎講,買鞋同著果對鞋既時候係堅開心既,不過月尾見到張statement又會沮喪番,而作為一個白領,我一個星期得兩日可以著波鞋,落雨果日又有d鞋唔捨得著,變左有d鞋無咩機會著,而個別鞋款(e.g. AJ)又好快老化。好似我有對買左5年o既AJ5,著得果十幾次,仲係幾新淨,但個底已經開始裂...抵唔抵?梗係唔抵啦!e+個approach係買之前諗下屋企有邊對鞋可以掉先(運動用既鞋除外),諗唔到就問自己係咪真係咁鍾意,係咪真係唔買唔得,唔係就算喇。尤其係果d咩flyknit之類o既新科技鞋款,年年都有新科技,我一個款精選一隻色咪夠囉...

Btw相信呢度好多ching都被人X過做咩買咁多鞋,我覺得,我鍾意波鞋關你春事咩,人人都有興趣,豐儉由人,唔好買到變負擔就得,忠於自己啦
回覆時引用此篇文章
wken wken 目前離線
wken 的頭像
註冊日期: 2009-07-22
預設

2014-04-29, 11:51 AM
兩者取BALANCE囉.
我個人認為屋要買(原因: 安居先可以樂業), 至於買唔買得起屋要睇自己荷包有幾多... 市區上唔到咪新界囉. 我自己都係咁.
鞋真係唔係必需品, 我得十幾對, 真係好想買又抽唔中就食炒. 我唔會係唔係都買的.

以上係個人諗法, 不喜勿插.

Air Jordan: 1,2,4,6,7,8,10,11,11 low,12,13,XX9
Lebron: 8,9 iD,10 iD,11,11 low se, 12, 12 ext,12 Elite,13 25k ID,13 DB, Soldier 9
Others: ALF1, AF1 DT, Foamposite 1, Dunk low Premium iD, AM 1
回覆時引用此篇文章
Wylo1 Wylo1 目前離線
註冊日期: 2013-01-25
預設

2014-04-29, 06:50 PM
你好叻仔呀,自我醒悟到有些事需要改變,這是成長的必經階段。
老實說,100對太多了,賣返出去儲下錢先啦!
對上的c ching 說得好好,先問自己30左右買樓為乜?其實經濟有週期,雖然買磚頭係幾好投資或儲蓄,但要小心“do the right thing in right time".
凡事節制,夠用,生活ok快樂, 儲下錢,你未來將有好多選擇。

個人意見啦...加油!我看好你!
回覆時引用此篇文章
Wylo1 Wylo1 目前離線
註冊日期: 2013-01-25
預設

2014-04-29, 06:55 PM
sorry, l forgot to answer your question tim...
my salary range is 3., 幾年前低位入市買樓,一百多d only, 依家有10對到,但星期一至五著皮鞋。d鞋睇多過著><
回覆時引用此篇文章
dec.SteeL dec.SteeL 目前離線
dec.SteeL 的頭像
註冊日期: 2004-06-27
預設

2014-04-29, 11:38 PM
我估精英制,加有主題咁儲會幫到你,咩都想有一對只會玩死自己,做下定期,買下2823盈富果d,番下學令自己無錢洗就會買小好多,
作為過來人係咁諗咁做
其實有100對唔係靠父母己經好叻仔,又唔係有讚助

DOING THE RIGHT THING.
回覆時引用此篇文章
wken wken 目前離線
wken 的頭像
註冊日期: 2009-07-22
預設

2014-04-30, 08:32 AM
引用:
作者: Wylo1 查看文章
sorry, l forgot to answer your question tim...
my salary range is 3., 幾年前低位入市買樓,一百多d only, 依家有10對到,但星期一至五著皮鞋。d鞋睇多過著><
我諗我同你咁上下時間買~~~

Air Jordan: 1,2,4,6,7,8,10,11,11 low,12,13,XX9
Lebron: 8,9 iD,10 iD,11,11 low se, 12, 12 ext,12 Elite,13 25k ID,13 DB, Soldier 9
Others: ALF1, AF1 DT, Foamposite 1, Dunk low Premium iD, AM 1
回覆時引用此篇文章
eddie0000jones0000 eddie0000jones0000 目前離線
eddie0000jones0000 的頭像
註冊日期: 2003-12-13
預設

2014-04-30, 11:30 PM
我係3
當年高峰時期所儲嘅比你更多,但係收入就比而家少
結婚前已經賣咗一大堆,現在只係剩番90年代個d復刻
能夠認清自己嘅目標固然好,但係更需要勇往直前的決心

All or nothing, 原色才是皇道!
回覆時引用此篇文章
bce bce 目前離線
bce 的頭像
註冊日期: 2009-12-04
預設

2014-05-01, 12:28 AM
引用:
作者: dec.SteeL 查看文章
我估精英制,加有主題咁儲會幫到你,咩都想有一對只會玩死自己,做下定期,買下2823盈富果d,番下學令自己無錢洗就會買小好多,
作為過來人係咁諗咁做
其實有100對唔係靠父母己經好叻仔,又唔係有讚助
精英制 x 2!
sometime a bit impulsive, 提醒自己唔好太衝動!

my heart belongs to jordan V and kobe V
回覆時引用此篇文章
superocean superocean 目前離線
superocean 的頭像
註冊日期: 2013-01-31
預設

2014-05-01, 02:08 PM
引用:
作者: Wylo1 查看文章
引用:
作者: wken 查看文章
我諗我同你咁上下時間買~~~
ME3!
HKK係幾好睇既, 但唔好咁投入.
呢度太多人係鞋靘/限量就入仲打孖入, 唔通你又跟?
個D人一係RESELLER一係大X把, 如果你兩樣都唔係,
就一般人做番一般野啦! 若干年後對住堆爛膠鞋就後悔都無用!
加油師兄!!
回覆時引用此篇文章
主題工具
顯示模式

發文規則
不可以發表新主題
不可以發表回覆
不可以上傳附件
不可以編輯自己的文章

啟用 BB 代碼
論壇啟用 表情符號
論壇啟用 [IMG] 代碼